Barbecueën, outdoor-cooking met openhaardhout

Barbecueën, outdoor-cooking met openhaardhout

Barbecueën is natuurlijk heerlijk, zeker in de zomer. We houden ervan om lekker buiten te koken en gezellig buiten te eten. U kunt nog meer uit uw barbecue-ervaring halen door gebruik te maken van haardhout voor het barbecueën. Het gebruik van dit hout geeft uw gerechten namelijk een unieke, rijke smaak die niet te vergelijken is met andere brandstoffen voor de barbecue. Golden Flame vertelt u graag meer over het gebruik van openhaardhout voor outdoor-cooking en de voordelen daarvan.

Inhoudsopgave

Waarom kiezen barbecueën met openhaardhout?

Misschien heeft u er niet eerder bij stilgestaan om openhaardhout voor uw barbecue te gebruiken, maar het is zeker aan te raden. Barbecueën met openhaardhout zorgt er namelijk voor dat uw gerechten een diepere, rokerige smaak krijgen. De hele barbecue-ervaring wordt anders. Wanneer u gebruik maakt van duurzaam geproduceerd hout, ofwel FSC-hout, dan is het barbecueën met openhaardhout ook nog eens een milieuvriendelijke keuze.

Uw gerechten worden verrijkt met de natuurlijke aroma’s die vrijkomen bij het verbranden van hout. Outdoor-cooking krijgt op deze manier een heel andere betekenis, waarbij u kunt gaan genieten van authentieke en natuurlijke smaken.

De juiste soorten hout voor uw BBQ

Het is heel belangrijk om de juiste houtsoorten te gebruiken voor uw BBQ. De houtkeuze zorgt namelijk voor de smaak van uw gerechten, door de natuurlijke aroma’s die bij verbranding van het hout vrijkomen. Zo geniet u van een sterke en robuuste rooksmaak als u eikenhout gebruikt, terwijl de smaak veel subtieler en zachter is wanneer u beukenhout gebruikt.

Houdt u van het maken van vis of gevogelte op de BBQ? Dan is esdoornhout een mooie keuze. Dit hout geeft een fruitige en zoete smaak aan uw gerechten. U kunt verschillende houtsoorten uitproberen om te ontdekken welke soort hout uw gerechten de smaak geeft waar u het meest van houdt. Vermijd in alle gevallen het gebruik van hout waarin hars aanwezig is, zoals dennenhout. Deze soorten geven een bittere smaak af.

De voordelen van hardhout ten opzichte van zachthout

Voor outdoor-cooking is het aan te raden om gebruik te maken van hardhout. Hardhoutsoorten, zoals eikenhout en beukenhout, worden heter en branden langer dan zachthout. Voor de barbecue betekent dit dat de temperatuur constanter is, waardoor het resultaat beter is, zeker wanneer u houdt van langdurig barbecueën. Zachthout geeft aanzienlijk meer rook af en brandt sneller op, wat niet praktisch is tijdens het barbecueën.

Veilig en efficiënt uw BBQ aanmaken

Veiligheid staat altijd voorop bij het barbecueën. Het is belangrijk om het aanmaken van de BBQ veilig te doen, zoals met aanmaakhoutjes of ecologische aanmaakblokjes. Gebruik in geen geval chemische middelen voor het aanmaken van de BBQ. Dit kan niet alleen gevaarlijk zijn, maar het heeft ook een negatieve invloed op de smaak van uw barbecuegerechten.

Stapel klein aanmaakhout in piramidevorm om te zorgen voor een goede luchtstroom. Steek het vervolgens aan en laat het hout goed op temperatuur komen voordat u voedsel op de barbecue legt.

Stap-voor-stap gids voor de Zwitserse stookmethode

Als u gaat barbecueën met openhaardhout, dan is het goed om de Zwitserse stookmethode toe te passen. Dit betekent dat u grote houtblokken onderop stapelt, gevolgd door kleinere blokjes en tot slot het aanmaakhout bovenop. U steekt vervolgens het vuur van bovenaf aan.

Een belangrijk voordeel van deze Zwitserse stookmethode is dat de verbranding langdurig en gelijkmatig is. Hierdoor wordt de temperatuur beter beheerst en heeft u minder hout nodig om langdurig te barbecueën.

Barbecueën, outdoor-cooking met openhaardhout

Tips voor het bereiden van maaltijden op open vuur

Wanneer u maaltijden op open vuur wilt bereiden is het goed om gebruik te maken van een gietijzeren pan of rooster. Deze zijn goed bestand tegen de hoge temperaturen. Laat het hout volledig opbranden tot hete kolen voordat u begint met het barbecueën. Dit voorkomt de ontwikkeling van overmatige rook tijdens het outdoor-cooking. U kunt het voedsel indirect grillen door het voedsel niet direct boven het vuur te plaatsen.

Dit zorgt voor een langzame en gelijkmatige garing, terwijl verbranding van het voedsel wordt voorkomen. Experimenteer ook met de gerechten die u wilt maken op de barbecue met openhaardhout. Er is veel mogelijk, waaronder steaks, groenten en zelfs pizza’s.

Populaire gerechten voor openhaardhout BBQ

Er zijn veel heerlijke gerechten om eens uit te proberen als u gaat koken op de BBQ met openhaardhout. Onder de meest populaire gerechten vinden we de spareribs, de hamburgers en de steaks. Daarnaast zijn ook gegrilde groenten, zoals aubergines en paprika’s, heel populair omdat zij de rooksmaak goed opnemen. Ook zalm en zelfgemaakte pizza’s behoren tot de favorieten van velen.

Veelgemaakte fouten bij het BBQ’en met openhaardhout

Een van de meest gemaakte fouten bij het BBQ’en met stookhout is het gebruik van te vochtig hout. Dit zorgt ervoor dat er overmatig veel rook ontstaat en dat de gerechten een meer bittere smaak krijgen. Vaak is dit niet wenselijk. Daarnaast beginnen veel mensen ook te snel met barbecueën, dus al voordat het hout in hete kolen is veranderd. Hierdoor ontstaat een ongelijkmatige garing van het voedsel.

Ook het regelen van de luchtstroom wordt vaak vergeten, terwijl dit erg belangrijk is voor een goede temperatuurbeheersing en verbranding van het hout. Heeft u vragen over hoe u het best kan barbecueën met de producten van Golden Flame? Stel uw vragen via ons contactformulier.

Cor Dees
Laatste berichten van Cor Dees (alles zien)