Creosoot verwijderen: alles wat u moet weten

Creosoot verwijderen: alles wat u moet weten

Creosoot verwijderen is heel belangrijk voor een veilig gebruik van uw houtkachel of open haard. De ophoping van creosoot in uw houtkachel of open haard brengt namelijk vervelende risico’s met zich mee die ernstige gevolgen kunnen hebben, zowel voor uw gezondheid als voor uw veiligheid.

Wat is creosoot precies en waarom is creosoot verwijderen zo belangrijk? Golden Flame vertelt u alles wat u moet weten over het verwijderen van creosoot uit uw houtkachel of open haard.

Creosoot is een veelvoorkomend probleem voor houtkachels en open haarden. Het is een teerachtige substantie die zich ophoopt in schoorstenen en ventilatiekanalen, wat risico’s voor de veiligheid en gezondheid met zich meebrengt. In deze gids bespreken we alles wat u moet weten over creosoot verwijderen, van de gevaren tot hoe u het kunt herkennen en voorkomen. Zo zorgt u ervoor dat uw haard veilig en efficiënt blijft functioneren.

Inhoudsopgave

Wat is creosoot en waarom is het een probleem?

Creosoot is een bijproduct, een teerachtige substantie, die bij het verbranden van haardhout ontstaat. Deze teerachtige substantie gaat zich in de ventilatiekanalen en de schoorsteen ophopen. Creosoot bestaat eigenlijk uit een combinatie van teer en houtdeeltjes die niet verbrand zijn.

Hoe langer het duurt voordat creosoot wordt verwijderd, hoe meer het zich op gaat hopen. Creosoot is extreem brandbaar, waardoor het risico op brand toeneemt naarmate het meer aanwezig is. Daarnaast kan een grote hoeveelheid creosoot ook zorgen voor een belemmering van de trek in de schoorsteen, waardoor u last kunt krijgen van rookproblemen en inefficiënte verbranding.

Creosoot op hout herkent u zo:

Het is belangrijk om te weten waar u op moet letten om vast te stellen of er creosoot aanwezig is. U herkent creosoot als een zwarte of donkerbruine laag die wat glanzend van karakter is. In sommige gevallen verspreidt het een onaangename geur en de textuur is vaak plakkerig of kleverig.

Ziet u een substantie met deze kenmerken in de schoorsteen, het rookkanaal of op het haardhout? Dan is dit een duidelijk teken dat u te maken heeft met creosoot. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen.

Hoe ontstaat creosoot?

Creosoot ontstaat wanneer hout niet volledig verbrandt. In enkele situaties is het zo dat brandhout niet volledig kan worden verbrand. Dit is op de eerste plaats het geval wanneer het hout dat u gebruikt te vochtig is. Daarnaast kan een onvolledige verbranding ook worden veroorzaakt door een tekort aan zuurstof tijdens het verbrandingsproces. In beide gevallen geldt dat de onverbrande houtdeeltjes zich mengen met vocht en teer. Dit mengsel, creosoot, nestelt zich in de schoorsteen en gaat ophopen.

De laag wordt dikker naarmate de creosoot niet wordt verwijderd. Hierdoor neemt het risico op een schoorsteenbrand steeds verder toe.

Is creosoot gevaarlijk voor uw gezondheid?

Creosoot is zeker gevaarlijk voor uw gezondheid en voor de gezondheid van alle andere personen én huisdieren in het huishouden. Bij blootstelling aan creosoot kunnen er meerdere gezondheidsklachten ontstaan, waaronder ademhalingsproblemen en irritaties aan de huid en de ogen. De gezondheidsproblemen worden ernstiger naarmate de blootstelling aan creosoot langer duurt.

Bij het verbranden van stookhout waarop creosoot aanwezig is, is de rook die daarbij vrijkomt schadelijk voor de gezondheid, zeker voor mensen die al te maken hebben met long- of luchtwegaandoeningen. Om gezondheidsklachten te voorkomen is het dus heel belangrijk om de ophoping van creosoot te minimaliseren en de opgebouwde creosoot zo snel mogelijk te verwijderen.

Creosoot verwijderen: alles wat u moet weten

Creosoot verwijderen

Wanneer er een kleine hoeveelheid creosoot aanwezig is, dan kunt u in bepaalde gevallen prima zelf creosoot verwijderen als u er goed bij kunt. Hiervoor kunt u speciale reinigers gebruiken die ontwikkeld zijn om creosoot af te breken. Kunt of wilt u dit niet zelf doen, dan is het aan te raden om hiervoor een ervaren schoorsteenveger in te schakelen.

Dit geldt ook wanneer de hoeveelheid creosoot al groter is. Een schoorsteenveger heeft alle kennis, middelen en gereedschappen in huis om de schoorsteen grondig te reinigen en te ontdoen van alle creosoot.

Liever creosoot voorkomen

Uiteraard is het altijd beter om de ophoping van creosoot te voorkomen. Om de opbouw van creosoot zo veel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om uitsluitend goed gedroogd kachelhout te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om de temperatuur in de haard of houtkachel hoog te houden en te zorgen voor voldoende toevoer van zuurstof tijdens het stoken.

U kunt de ophoping van creosoot aanzienlijk verminderen door deze maatregelen te nemen. Dit neemt niet weg dat het belangrijk is om de schoorsteen regelmatig te laten inspecteren en grondig te laten reinigen. Dit helpt ook om uw open haard of houtkachel efficiënt en veilig te houden. Heeft u hier vragen bij? Neem dan contact met ons op.

Cor Dees
Laatste berichten van Cor Dees (alles zien)