De beste seizoenen om haardhout in te slaan

De beste seizoenen om haardhout in te slaan

Het is verstandig om het inslaan van uw haardhout goed te plannen. Een goede, veilige en gezonde verbranding is enkel mogelijk wanneer het haardhout goed gedroogd is. Daarom is het belangrijk om zowel de aanschaf als de opslag van uw haardhout goed te organiseren.

Zo heeft u altijd zekerheid dat uw haardhout in het stookseizoen klaar is voor gebruik. Wat zijn nu de beste seizoenen voor het inslaan van haardhout? Golden Flame vertelt u hier graag meer over.

Inhoudsopgave

Waarom het seizoen belangrijk is bij het kopen van haardhout

De kwaliteit en de prijs van haardhout hangen nauw samen met het seizoen. De prijzen liggen in de lente en de zomer bijvoorbeeld vaak lager, omdat de vraag naar haardhout dan ook lager is en de beschikbaarheid juist hoger is. In de herfst en de winter neemt de vraag naar haardhout toe, waardoor de voorraden afnemen. Dit zorgt voor hogere prijzen. Hout dat in de lente en de zomer wordt aangekocht heeft voldoende tijd om te drogen voordat het stookseizoen begint.

Haardhout kopen in de lente

Wilt u verantwoord haardhout inslaan tegen een gunstige prijs en op een goed moment? Dan kunt u het best haardhout en kachelhout kopen in de lente. In dit seizoen is de vraag naar haardhout laag en de voorraad hoog. Dit betekent dat u profiteert van lagere prijzen van het haardhout.

Het kopen van haardhout in de lente biedt ook voordelen als het gaat om de tijd tot aan de koude maanden. Het aangekochte haardhout heeft voldoende tijd om te drogen. Zo worden problemen door het gebruik van vochtig hout voorkomen en geniet u tijdens het stoken van een optimaal rendement.

De voordelen van lente-aankopen

Lente-aankopen van stookhout bieden mooie voordelen. Er is altijd voldoende haardhout beschikbaar in de lente. De voorraden zijn optimaal. Hier staat een lage vraag naar haardhout tegenover, wat resulteert in lagere prijzen. In de lente betaalt u aanzienlijk minder voor haardhout dan in de herfst of de winter. Wanneer u uw haardhout in de lente koopt, presteert het hout optimaal in de wintermaanden door de langere droogtijd.

Haardhout kopen in de zomer

Haardhout kopen in de zomer

De zomer is zeker ook een uitstekend seizoen voor de aankoop van haardhout. Het droogproces van het hout wordt in dit seizoen bevorderd door de hogere temperaturen en het vaak droge weer. Zo weet u zeker dat het hout droog genoeg is om te gaan gebruiken in de winter. De zomer is een goed seizoen om uw houtopslag goed in te richten om aangekocht haardhout te laten drogen in dit seizoen. Daarnaast zijn de aanbiedingen van haardhout in de zomer nog een stuk aantrekkelijker dan de prijzen die in de herfst gelden.

Droging en opslag tijdens de warme maanden

Hout wordt het best buiten gedroogd, op een plek die goed is beschermd tegen zowel regen als direct zonlicht. Tijdens de warme maanden kan het hout goed drogen voor gebruik in de wintermaanden.

Het is belangrijk om de houtopslag op een stabiele en droge ondergrond te realiseren, zodat het hout niet in contact komt met vocht. Stapel op een juiste wijze om te zorgen voor goede luchtcirculatie.

Haardhout kopen in de herfst

Haardhout kopen in de herfst

Het is zeker mogelijk om uw brandhout te kopen in de herfst, maar dit brengt wel wat nadelen met zich mee. Veel mensen gaan zich in de herfst voorbereiden op de winter, wat betekent dat de vraag naar haardhout ineens sterk toeneemt.

Hierdoor worden de voorraden kleiner en dat betekent dat de prijzen gaan stijgen. Zeker wanneer u uw haardhout in de late herfst koopt, heeft het hout vaak onvoldoende tijd om nog goed te drogen voor een efficiënt gebruik in de winter.

Voorbereiding op het stookseizoen

Een goede voorbereiding op het stookseizoen zorgt ervoor dat u echt klaar bent voor de koudere maanden van het jaar. De goede voorbereiding voorkomt dat u op het laatste moment nog aankopen moet doen of dat u te maken krijgt met problemen door nog te vochtig hout. Het is goed om uw voorraad houthaard in de herfst al klaar te hebben. Haardhout inslaan doet u daarom het best in de lente of de zomer.

Veel voorkomende fouten bij het inslaan van haardhout

Bij het inslaan van haardhout worden nog weleens fouten gemaakt die op een later moment tot problemen leiden. Het te laat inkopen van hout is de meest voorkomende fout. Door te laat in te kopen, betaalt u een hogere prijs en is de keuze aan haardhout ook beperkt. Daarnaast kan de droogtijd te kort zijn, waardoor het hout in de wintermaanden nog te vochtig is.

Het opslaan van hout gaat ook vaker verkeerd. Dit kan ook leiden tot vochtig hout en een slechte houtverbranding. Zorg er altijd voor dat u uw hout op tijd inkoopt en op de juiste wijze opslaat voor een optimaal rendement in de koudere maanden van het jaar. Heeft u daar vragen bij? Neem contact met ons op.

Cor Dees
Laatste berichten van Cor Dees (alles zien)