Haardhout kloven: traditionele & moderne methoden

Haardhout kloven: traditionele & moderne methoden

Het kloven van haardhout is belangrijk om ervoor te zorgen dat het hout beter kan drogen. U kunt ervoor kiezen om gekloofd hout te kopen, maar u kunt natuurlijk ook zelf uw haardhout kloven. Dit bespaart in de kosten en voor velen is het kloven van hout ook nog wel een leuke activiteit in de voorbereiding op de koude maanden van het jaar.

Wilt u zelf haardhout kloven, dan kunt u dit doen op verschillende manieren. Golden Flame geeft u meer inzicht in enkele traditionele en moderne methoden voor het houtkloven.

Inhoudsopgave

Waarom haardhout kloven?

Zoals gezegd is het kloven van hout vooral belangrijk voor het goed drogen van hout. Uiteindelijk zorgt dit voor een betere, veiligere en efficiëntere verbranding. Het oppervlak wordt vergroot door het hout te kloven, waardoor het hout droger en sneller ontvlambaar wordt. Een ander belangrijk voordeel is dat het stapelen van hout aanzienlijk makkelijker gaat wanneer het hout gekloofd is.

Gekloofd hout kan door het eenvoudige stapelen ook compacter worden opgeslagen. Het bespaart dus ruimte. Door de goede droging van het hout ontstaat er uiteindelijk een gelijkmatigere verbranding, waardoor er minder rookontwikkeling en meer warmte ontstaat.

Haardhout kloven: traditionele methode met de hakbijl

Traditionele methoden voor het kloven van hout

Alle methoden waarbij gebruik wordt gemaakt van handgereedschap voor het kloven van kachelhout en haardhout kunnen we zien als traditionele methoden. Hierbij kunt u denken aan handgereedschappen zoals bijlen en wiggen. De traditionele methoden worden al eeuwenlang gebruikt en vragen om fysieke kracht en het toepassen van een juiste techniek.

Deze manieren van houtkloven zijn arbeidsintensief, waardoor ze niet voor iedereen even geschikt of wenselijk zijn. Voor liefhebbers van handmatig werk en voor het kloven van kleinere hoeveelheden hout zijn het wel uitstekende manieren om toe te passen.

Handgereedschappen en technieken

U kunt gebruik maken van verschillende handgereedschappen voor het kloven van hout, waaronder wiggen, bijlen en speciale kloofbijlen. In verhouding tot de reguliere bijl is de kloofbijl een stuk scherper en zwaarder, waardoor deze beter in staat is om de houtblokken te splijten. De wiggen worden in het hout geslagen om het hout te splijten. Deze worden vaak gebruikt voor het kloven van de hardere houtsoorten.

Veiligheidstips voor handmatig kloven

Wilt u traditioneel gaan houtkloven, met behulp van handgereedschap, dan is het altijd belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Draag altijd beschermende kleding, zoals stevige handschoenen, en draag een veiligheidsbril. Daarnaast is het belangrijk om van u af te werken in plaats van naar u toe. Hout kloven doet u altijd op een stabiele ondergrond en met gereedschap dat scherp is en in goede conditie verkeert. Gebruik in geen geval gebrekkig of versleten gereedschap en ga geen hout kloven op een instabiele ondergrond.

Haardhout kloven met gebruik van houtklovers en machines

Moderne methoden voor houtkloven

Tegenwoordig kan het kloven van hout een stuk sneller en makkelijker door gebruik te maken van een moderne methode. Zo kunt u gebruik maken van een mechanische houtklover, waardoor u uw lichaam aanzienlijk minder hoeft te belasten.

Deze machines genieten vaak de voorkeur als zwaar werk niet mogelijk of gewenst is, maar ook wanneer er grotere hoeveelheden hout moeten worden gekloofd. Het proces van hout kloven wordt met behulp van mechanische houtklovers aanzienlijk efficiënter en sneller.

Gebruik van houtklovers en machines

Houtklovers en machines werken op basis van een hydraulisch systeem dat het hout spijt onder hoge druk. Al het zware werk wordt door deze machines uit handen genomen. De houtklovers zijn eenvoudig te bedienen en besparen zowel energie als tijd. Een ander mooi voordeel is dat de mechanische houtklovers verschillende houtdiktes aankunnen.

Efficiëntie en tijdsbesparing met moderne methoden

Het spreekt voor zich dat het proces van houtkloven veel sneller en efficiënter is wanneer er gebruik wordt gemaakt van een moderne methode. Het handmatig kloven van hout is zeer arbeidsintensief en kost veel energie in tijd. De machines kunnen grotere hoeveelheden hout in korte tijd verwerken. Zeker wanneer er regelmatig hout moet worden gekloofd heeft het gebruik van moderne methoden de voorkeur.

Welke methode is geschikt voor u?

In deze tijd wordt er vaker gekozen voor toepassing van moderne methoden voor het kloven van brandhout. Deze methoden zijn sneller en effectiever. Toch betekent dit zeker niet dat er helemaal geen gebruik meer wordt gemaakt van traditionele methoden. Handmatig kloven kan voldoende zijn wanneer u slechts kleine hoeveelheden hout wilt verwerken en u het niet vervelend vindt om veel fysieke inspanning te leveren.

Wilt u het werk zo licht mogelijk houden en/of wilt u grotere hoeveelheden hout verwerken? Dan is een modernere methode de betere keuze. Uiteraard kunt u de beide opties ook combineren. Uiteindelijk gaat het er vooral om bij welke methode uw voorkeur ligt. Heeft u vragen bij het kiezen van de juiste methode voor u? Neem dan contact met ons op.

Belia van Vliet