Haardhout opslag maken die bestand is tegen extreem weer

Haardhout opslag maken die bestand is tegen extreem weer

In Nederland krijgen we te maken met steeds extremer weer. Meerdere weerrecords worden verbroken, we hebben vaker te maken met zeer hete zomerdagen en we hebben vooral ook te maken met meer stormen en langere periodes met regen. Het is natuurlijk altijd belangrijk om uw haardhout op de juiste wijze op te slaan om de kwaliteit te behouden.

Dit betekent ook dat u een houtopslag nodig heeft die bestand is tegen extreem weer. Schimmelvorming en houtrot kan worden voorkomen door een haardhout opslag te gebruiken die bestand is tegen wind, sneeuw en vocht. Golden Flame vertelt u hier graag meer over.

Inhoudsopgave

Waarom schimmel op haardhout een probleem is

De kwaliteit van haardhout gaat snel achteruit wanneer er schimmel op het haardhout ontstaat. Haardhout met schimmelvorming produceert meer roet en rook, terwijl het minder efficiënt brandt. Daarnaast zijn schimmels erg slecht voor de gezondheid. Ze kunnen diverse gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder ademhalingsproblemen, wanneer er spoortjes van de schimmels in de lucht terechtkomen.

Door uw hout goed droog te houden kan schimmelvorming worden voorkomen. U heeft dus een haardhoutopslag nodig die het hout beschermt tegen vocht, zoals regenvocht van bovenaf en optrekkend vocht van onderaf.

Methoden om schimmel op haardhout te behandelen

Oorzaken van schimmelvorming op haardhout

Vocht is de grootste oorzaak van schimmelvorming op uw stookhout, net als een gebrek aan goede ventilatie. Vocht trekt in het hout, waardoor het hout niet goed kan drogen en er schimmel kan gaan vormen. Voor een goede droging van het hout is ook ventilatie nodig.

Het is dus belangrijk om te zorgen voor voldoende luchtstroom om schimmelvorming op het haardhout te voorkomen. Zonder luchtcirculatie blijft het vocht opgesloten zitten in het hout. Dit zorgt voor de ideale omstandigheden voor schimmels om te gaan groeien.

Vochtigheid en ventilatieproblemen

Een te veel aan vocht en een tekort aan ventilatie zijn dus de meest voorkomende oorzaken van schimmelvorming op hout. Schimmel ontstaat wanneer vocht door het hout wordt opgenomen en de luchtstroom voor het goed drogen van het hout ontbreekt. Zorg bij het stapelen en het beschermen van uw haardhout daarom altijd voor voldoende ruimte voor een goede ventilatie.

Opslagmethoden die schimmel bevorderen

Wanneer u een verkeerde opslagmethode hanteert voor het opslaan van uw haardhout, dan neemt het risico op schimmelvorming toe. Stapelt u het hout direct op de grond? Dan kan vocht van onderaf in het hout trekken. Dekt u de stapel volledig af met een plastic afdekzeil? Dan kan er geen lucht bij en wordt het vocht vastgehouden. Beide situaties versnellen het proces van schimmelgroei.

Veiligheidsmaatregelen bij het behandelen van hout

Ziet u schimmelvorming op uw brandhout? Dan is het belangrijk om direct veiligheidsmaatregelen te treffen. Verwijder het aangetaste hout uit de stapel om verdere verspreiding te voorkomen.

Draag handschoenen en een masker om te voorkomen dat u wordt blootgesteld aan schimmelsporen. Minimaliseer de gezondheidsrisico’s door altijd goede bescherming te dragen, zeker wanneer u gebruik wilt maken van chemicaliën om de schimmel te bestrijden.

Haardhout opslag die schimmel bevorderen

Methoden om schimmel op haardhout te behandelen

U kunt verschillende methoden toepassen om schimmel op haardhout te behandelen. Welke methode het best is, is vooral afhankelijk van de ernst van de schimmelvorming.

Is de schade nog beperkt? Dan kunt u kiezen voor een traditionele methode, waarbij u het hout goed laat drogen in een goed geventileerde ruimte. Het schuren van de aangedane delen is vaak voldoende om van oppervlakkige schimmels af te komen. Is de situatie al ernstiger? Dan kunt u het best schimmelwerende middelen toepassen om het probleem op te lossen.

Traditionele methoden zoals drogen en schuren

Wanneer de schimmelvorming nog niet ernstig is, maar slechts oppervlakkig, dan kunnen traditionele methoden zoals drogen en schuren voldoende zijn om het probleem te verhelpen. Laat het hout eerst goed drogen in de zon en schuur vervolgens de aangetaste delen weg van het hout. Dit voorkomt verdere verspreiding van de schimmels.

Gebruik van schimmelwerende middelen

Schimmels kunnen heel hardnekkig zijn. Bovenstaande methode is dan ook niet effectief wanneer de schimmelvorming al meer dan enkel oppervlakkig is. Het is dan belangrijk om een schimmelwerend middel te gebruiken, speciaal ontwikkeld voor het doden van aanwezige schimmels en het voorkomen van verdere verspreiding.

Volg de instructies op de verpakking van het middel nauwkeurig op en draag beschermende kleding tijdens het gebruik van het product.

Voorkomen van toekomstige schimmelvorming

U wilt natuurlijk zeker zijn dat schimmelvorming in de toekomst wordt voorkomen. Het is daarom heel belangrijk om een haardhoutopslag te gebruiken die goed bestand is tegen alle weersinvloeden, zodat uw hout te allen tijde goed wordt beschermd. Sla het haardhout op een droge en goed geventileerde plek op.

Stapel het hout niet direct op de grond en bedek het haardhout met een afdekking, zoals een zeil, waarbij de zijkanten openlaat om te zorgen voor een goede luchtcirculatie. Op deze manier voorkomt u schimmelvorming in de toekomst. Heeft u vragen over hoe u uw haardhout het best bewaart? Neem dan contact met ons op.

Belia van Vliet