Houtkachel onderhouden voor een langere levensduur: Onze tips

Houtkachel onderhouden voor een langere levensduur: Onze tips

Het onderhouden van uw houtkachel is om meerdere redenen belangrijk. Op de eerste plaats wilt u zeker zijn dat uw houtkachel optimaal presteert. Deze moet zorgen voor een veilige en efficiënte verbranding. De prestaties blijven goed wanneer u zorgt voor een optimaal onderhoud, waarbij u onder meer de opbouw van creosoot voorkomt.

Daarnaast zorgt een goed onderhoud van de houtkachel voor een langere levensduur, waardoor de houtkachel minder snel aan vervanging toe is. Golden Flame geeft u handige tips voor het onderhouden van uw houtkachel voor een langere levensduur.

Inhoudsopgave

Waarom regelmatig onderhoud essentieel is voor de houtkachel

U moet in alle gevallen kunnen rekenen op een veilige en duurzame werking van uw houtkachel. Dit kan alleen wanneer u de houtkachel regelmatig onderhoudt. Wanneer u de houtkachel niet met regelmaat onderhoudt, dan hoopt er creosoot op. Dit verhoogt het risico op een schoorsteenbrand.

Daarnaast kan blootstelling aan creosoot vervelende gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder ademhalingsproblemen en irritaties aan de ogen en de huid. Goed onderhoud zorgt ervoor dat uw houtkachel efficiënter werkt en langer meegaat. De houtkachel brandt beter, schoner en veiliger.

De belangrijkste oorzaken van slijtage bij houtkachels

Slijtage bij houtkachels wordt vaak veroorzaakt door ophopingen van as en creosoot, door het gebruik van te vochtig en/of ongeschikt hout en door overmatige hitte. Wanneer u te vochtig hout gebruikt, dan ontstaat er meer creosoot en roet, waardoor er ook sneller een ophoping ontstaat.

Hierdoor worden zowel de houtkachel als de schoorsteen zwaarder belast. De onderdelen van de houtkachel slijten sneller wanneer de houtkachel te heet brandt. Slijtage wordt voorkomen door het het juiste brandhout te gebruiken, door de temperatuur te beheersen en uw houtkachel regelmatig te (laten) onderhouden.

Creosootvorming en hoe dit te voorkomen

Creosootvorming is de opbouw van een laag creosoot, dat bestaat uit teer en onverbrande houtdeeltjes. Creosoot is zeer brandbaar en moet daarom zo snel mogelijk worden verwijderd wanneer u te maken heeft met een ophoping.

De vorming van creosoot kan worden voorkomen door de houtkachel te stoken op de juiste temperatuur en door uitsluitend gebruik te maken van droog kachelhout dat geschikt is voor verbranding in de houtkachel.

Het gebruik van het juiste brandhout

Uw houtkachel werkt alleen veilig en efficiënt wanneer u gebruik maakt van het juiste stookhout. Dit betekent dat het brandhout droog genoeg moet zijn. Is het hout te vochtig, dan ontstaat er meer creosoot en brandt het hout inefficiënt. Zachthout brandt korter en minder goed dan hardhout. Maak daarom altijd gebruik van hardhout, zoals beuken- of eikenhout.

Houtkachel onderhouden voor een langere levensduur: Onze tips

Stapsgewijze gids voor het onderhouden van uw houtkachel

De eerste stap voor het onderhouden van uw houtkachel is het verwijderen van as en roet. Doe dit na elk gebruik of minimaal op zeer regelmatige basis. De volgende stap richt zich op reiniging. Maak de binnenzijde van de houtkachel goed schoon en zorg ervoor dat alle luchtopeningen van de houtkachel vrij zijn.

Is er een verstopping? Los deze dan altijd eerst op voordat u de houtkachel weer in gebruik neemt. Een laatste stap is het controleren van de houtkachel op versleten, losse of beschadigde onderdelen. Zijn deze aanwezig? Maak het dan eerst in orde voordat u de houtkachel weer gaat gebruiken.

Schoorsteen en rookkanaal reinigen

De schoorsteen en het rookkanaal hebben ook aandacht nodig. Hier hopen roet en creosoot zich op. Schakel minimaal eens per jaar een ervaren schoorsteenveger in voor een reiniging en inspectie van uw schoorsteen. Worden er problemen aangetroffen, dan kunnen deze eerst worden verholpen voordat u weer gaat stoken met uw houtkachel.

Vervangen van versleten onderdelen

Alle onderdelen van uw houtkachel moeten gewoon goed in orde zijn om een veilig en efficiënt gebruik te kunnen garanderen. Let in het bijzonder op onderdelen die wat meer kwetsbaar zijn, zoals de ruitjes en de afdichtingen. Bij beginnende problemen is het goed om direct actie te ondernemen en de onderdelen te laten vervangen.

U voorkomt op deze wijze dat er veel warmte onnodig verloren gaat. Uw houtkachel werkt veilig en presteert optimaal, waar u enkel voordelen van heeft.

Veelgemaakte fouten bij het onderhoud van houtkachels

De meest gemaakte fout bij het onderhoud van houtkachels is het simpelweg vergeten van het onderhoud. Wanneer de houtkachel en schoorsteen niet regelmatig worden gereinigd, dan hoopt er creosoot zich op en dan neemt het brandgevaar toe. Daarnaast wordt ook vaak de fout gemaakt om verkeerd hout te gebruiken.

Het gaat dan om het gebruik van een soort hout dat niet geschikt is voor de houtkachel en/of om te vochtig hout. Het overslaan van de jaarlijkse inspectie is ook een fout die vaker gemaakt wordt. Dit kan problemen opleveren die makkelijk hadden kunnen worden voorkomen. Laat altijd tijdig (preventief) onderhoud voeren aan zowel uw houtkachel als de schoorsteen. Heeft u daar hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op.

Cor Dees
Laatste berichten van Cor Dees (alles zien)