Tips om hout buiten het huis vochtvrij te bewaren

Tips om hout buiten het huis vochtvrij te bewaren

Bij Golden Flame begrijpen we hoe belangrijk het is om uw haardhout droog en klaar voor gebruik te houden. Vochtvrij hout brandt efficiënter, geeft meer warmte en zorgt voor minder rook. Daarom delen we graag onze tips om hout buiten het huis optimaal te bewaren.

Inhoudsopgave

Wat is het belang van hout beschermen tegen vocht buiten?

Bescherming tegen vocht is cruciaal voor haardhout. Vochtig hout brandt slecht, produceert veel rook en laat vaak schadelijke stoffen zoals creosoot in uw schoorsteen achter. Hierdoor ontstaan gevaarlijke situaties en kunt u minder lang genieten van een gezellig haardvuur. Een ander nadeel van vochtig brandhout is dat het vaak schimmelt, wat niet alleen slecht is voor het hout zelf, maar ook voor uw gezondheid. Met gedroogd haardhout geniet u optimaal van uw haard.

De beste locaties voor het opslaan van hout buiten

Ook buitenshuis kunt u hout prima bewaren. Kies een locatie waar het hout zo droog mogelijk blijft. Plaats het hout op een verhoging, zoals een pallet, om contact met de grond te vermijden. Een plek die beschut is tegen regen en direct zonlicht, bijvoorbeeld onder een afdak of in een houthok, is ook perfect. Sla hout nooit op dicht bij muren, want hier kan de lucht zich niet verspreiden en hoopt vocht zich vaak op.

Hoe voorkomt u vochtigheid van haardhout?

Er zijn verschillende manieren waarmee u voorkomt dat hout vochtig wordt, zeker wanneer het buiten ligt opgeslagen. Bedek het hout alleen van boven, zodat regenwater niet direct op het hout valt, maar laat de zijkanten open voor ventilatie. Vermijd plastic afdekking direct op het hout, want dit kan vocht vasthouden en schimmelgroei bevorderen.

Gebruik afdekmateriaal om hout te beschermen tegen vocht buiten

Het is natuurlijk belangrijk om hout goed af te dekken als het buiten ligt. Kies voor ademende afdekmaterialen zoals canvas of speciaal houtafdekzeil, dat goed ademt. Deze materialen beschermen het hout tegen neerslag, maar laten tegelijkertijd vocht ontsnappen. Zorg ervoor dat het afdekmateriaal voldoende ruimte biedt voor luchtcirculatie aan de zijkanten. Dek de zijkanten van de stapel hout dus nooit af. Plaats het afdekmateriaal zo dat regenwater gemakkelijk kan weglopen en niet op het hout blijft staan.

Het belang van ventilatie bij het opslaan van hout

Goede ventilatie is essentieel om hout droog te houden. Door een goede luchtcirculatie kan vocht zich niet verzamelen en droogt het hout sneller. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen verschillende houtstapels. Een goed geventileerde opslagruimte helpt ook om schimmel en houtrot te voorkomen, wat de levensduur van uw haardhout verlengt en de goede kwaliteit van het hout van Golden Flame beschermt.

Tips voor het vochtvrij stapelen van hout

Tips voor het vochtvrij stapelen van hout

Het op de juiste manier stapelen van hout kan een groot verschil maken in het droog houden ervan. Hier zijn enkele tips:

  1. Gebruik een stevige ondergrond: Plaats het hout op een pallet of op houten balken om direct contact met de grond te vermijden. Dit voorkomt dat vocht uit de grond in het hout trekt.
  2. Stapel losjes: Zorg voor voldoende ruimte tussen de houtblokken voor luchtcirculatie. Dit versnelt het droogproces en voorkomt vochtophoping.
  3. Bouw een stabiele stapel: Stapel het hout op een stabiele manier, zoals een stapel met gekruiste houtblokken of op de ‘holzhausen-manier’, zodat de lucht vrij door de stapel kan stromen. Bij deze ‘holzhausen-manier’ wordt het hout in een cirkelvormige stapel neergelegd, met daarbovenop een soort puntdakje. Door deze unieke vorm kan lucht van buitenaf naar de binnenkant van de stapel stromen. Hierdoor worden alle blokken gedroogd.

Veelgemaakte fouten bij het opslaan van hout

Het correct opslaan van haardhout vereist aandacht voor detail. Hier zijn enkele veelgemaakte fouten die u moet vermijden:

  1. Opslag in een afgesloten ruimte: Hout opslaan in een volledig afgesloten ruimte zonder ventilatie kan vocht vasthouden en schimmelgroei bevorderen.
  2. Regelmatig onderhoud nalaten: Het niet regelmatig controleren van uw houtstapel kan leiden tot onopgemerkte vocht- en schimmelproblemen.
  3. Hout onbeschermd laten in de winter: Winterweer kan extra vocht toevoegen aan uw hout, waardoor het moeilijker droog blijft.
  4. Hout te hoog stapelen: Te hoge stapels kunnen instabiel worden en omvallen, wat zowel gevaarlijk is als het droogproces belemmert, omdat de houtblokken dan op de grond terechtkomen.

Door deze fouten te vermijden, zorgt u ervoor dat uw haardhout droog en klaar voor gebruik blijft, waardoor u optimaal kunt genieten van uw houtkachel.

Zo houdt u uw haardhout droog en klaar voor gebruik

Zo houdt u uw haardhout droog en klaar voor gebruik

Het bewaren van stookhout buitenshuis hoeft geen uitdaging te zijn als u de juiste technieken toepast. Hier zijn de belangrijkste stappen om uw haardhout droog en gebruiksklaar te houden:

  1. Kies een goede opslaglocatie: Een plek met voldoende ventilatie en beschutting tegen regen is ideaal.
  2. Gebruik geschikte afdekmaterialen: Bescherm het hout met ademende materialen die regen buiten houden, maar vocht laten ontsnappen.
  3. Stapel het hout correct: Zorg voor een verhoogde basis en los gestapelde houtblokken voor optimale luchtcirculatie.
  4. Controleer regelmatig: Controleer uw hout regelmatig op tekenen van vocht of schimmel en pas uw opslagmethode aan indien nodig.

Door deze tips te volgen, zorgt u ervoor dat uw haardhout altijd droog en klaar voor gebruik is. Bij Golden Flame streven we ernaar om u te voorzien van haardhout. De juiste bewaarmethoden zijn daar een essentieel onderdeel van. Heeft u vragen of behoefte aan advies? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag verder!

Cor Dees
Laatste berichten van Cor Dees (alles zien)