Voordelen van lokaal geproduceerd haardhout

Voordelen van lokaal geproduceerd haardhout

Lokaal geproduceerd haardhout is altijd de betere keuze, om meerdere redenen. Op de eerste plaats is het een verstandige keuze met het oog op duurzaamheid. Lokaal geproduceerd hout is milieuvriendelijker, waardoor de ecologische voetafdruk wordt verkleind.

Daarnaast is dit haardhout ook beter van kwaliteit én het is voordeliger in aanschaf. Wat is lokaal geproduceerd haardhout nu precies en waarom is dit altijd de beste keuze voor uw openhaard of houtkachel? Golden Flame vertelt u er alles over.

Inhoudsopgave

Wat is lokaal geproduceerd haardhout?

We spreken van lokaal geproduceerd haardhout wanneer het hout afkomstig is uit bossen en houtproductiegebieden binnen uw eigen land of zelfs uw eigen regio. In de meeste gevallen is het hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Doordat het afkomstig is van een locatie in eigen regio of land hoeft het hout niet vervoerd te worden over grote afstanden.

Dit maakt de impact van het transport op het milieu aanzienlijk kleiner. Daarnaast wordt de lokale economie ondersteund door te kiezen voor haardhout dat in de eigen omgeving duurzaam is geproduceerd.

Milieuvoordelen van lokaal geproduceerd haardhout

Milieuvoordelen van lokaal haardhout

Het is belangrijk om de impact op het milieu zo ver mogelijk te verlagen. Dit geldt voor alles en dus zeker ook voor de productie van brandhout. Lokaal geproduceerd haardhout hoeft niet over grote afstanden te worden getransporteerd, waardoor de CO2-uitstoot aanzienlijk lager kan worden gehouden.

Duurzaam bosbeheer wordt ondersteund en op die manier wordt ontbossing tegengegaan. Hier komt nog bij dat het helpt de biodiversiteit te ondersteunen. De vraag naar geïmporteerd hout neemt af wanneer er vaker gekozen wordt voor lokaal geproduceerd hout. Dit is gunstig voor het milieu.

Verminderde CO2-uitstoot door kortere transportafstanden

Transport en CO2-uitstoot gaan hand in hand. Hoe langer de transportafstand, hoe hoger de CO2-uitstoot. Dit betekent dat de schadelijke CO2-uitstoot sterk af kan nemen wanneer de transportafstanden zo ver mogelijk worden beperkt, zoals het geval is bij lokaal geproduceerd haardhout. Het brandstofverbruik wordt aanzienlijk verminderd en dit zorgt voor een lagere impact op het milieu.

Duurzaam bosbeheer en biodiversiteit

Lokaal geproduceerd haardhout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en deze bossen zijn er om de biodiversiteit te beschermen. Wanneer u kiest voor haardhout uit deze duurzaam beheerde bossen, dan draagt u bij aan het behoud van de bossen en worden de schadelijke effecten van ontbossing voorkomen. Daarnaast bent u zeker dat het hout van optimale kwaliteit is.

Kwaliteit en levensduur van lokaal haardhout

Kwaliteit en levensduur van lokaal haardhout

Voor uw openhaard of houtkachel wilt u natuurlijk gebruikmaken van kwalitatief hoogwaardig stookhout. Het is goed om te weten dat de kwaliteit van lokaal geproduceerd haardhout vaak hoger ligt dan de kwaliteit van hout dat van verdere bestemmingen afkomstig is. Lokaal geproduceerd haardhout wordt vers gekapt en goed gedroogd voor de lokale omstandigheden.

Invloeden van buitenaf tijdens het transport kunnen worden voorkomen, waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verlengd. Lokaal geproduceerd haardhout is beter afgestemd op de toepassingen en het klimaat dat lokaal een rol speelt, waardoor u duurzamer en efficiënter stookt.

Geschiktheid voor verschillende toepassingen

Een mooi voordeel van lokaal geproduceerd haardhout is dat het voor veel verschillende toepassingen geschikt is. De brandduur en warmteafgifte zijn afhankelijk van de specifieke soort hout. U kunt het hout gebruiken voor de open haard of de houtkachel, maar het hout is ook goed geschikt voor gebruik in de barbecue.

Vergelijking met geïmporteerd hout

Lokaal haardhout biedt belangrijke voordelen ten opzichte van geïmporteerd hout. De lokale economie wordt ondersteund, de kwaliteit is vaak beter en de milieubelasting ligt een stuk lager.

De ecologische voetafdruk is veel groter bij geïmporteerd hout, waarvan de transportkosten ook een stuk hoger liggen. Wel is het zo dat er wat meer variatie in houtsoorten beschikbaar is onder het geïmporteerd hout dan onder lokaal geproduceerd haardhout.

Kostenbesparingen bij gebruik van lokaal hout

Geïmporteerd hout is meestal duurder in aanschaf dan lokaal geproduceerd hout. De hogere prijs wordt vooral veroorzaakt door de hogere transportkosten die doorberekend worden aan de klant. Een andere belangrijke factor is beschikbaarheid.

De voorraden aan geïmporteerd hout zijn vaak kleiner dan de voorraden aan lokaal geproduceerd hout. De prijzen worden dus verder opgedreven omdat de beschikbaarheid van geïmporteerd hout kleiner is. U kunt profiteren van een mooie kostenbesparing wanneer u besluit om lokaal geproduceerd haardhout te gebruiken in plaats van geïmporteerd hout.

Waar kunt u lokaal geproduceerd haardhout kopen?

Voor de aanschaf van lokaal geproduceerd haardhout en kachelhout kunt u onder meer terecht bij gespecialiseerde houtleveranciers en houthandels, bij diverse tuincentra en bij diverse houtbedrijven. Bepaalde verkooppunten bieden de mogelijkheid om het lokaal geproduceerde haardhout online te bestellen en op locatie te laten bezorgen.

Om zeker te zijn van duurzaam bosbeheer is het belangrijk om erop te letten dat het haardhout FSC-gecertificeerd is. Dit draagt niet alleen bij aan natuurbehoud, maar ook aan de duurzaamheid van uw ingekochte haardhout.

Belia van Vliet