4 tips om voordelig een buitenhaard te stoken

Houtkachel binnen en buiten stoken? Ons advies voor beide opties

Buitenhaarden zijn ideaal om het hele jaar door optimaal van uw tuin te kunnen genieten. Niet iedere tuinhaard of vuurkorf moet echter op dezelfde manier gestookt worden. In dit artikel geven we daarom 4 tips om voordelig een buitenhaard te stoken.

Inhoudsopgave

Openhaard voor buiten: de tuinhaard is trending

Steeds mensen kiezen ervoor om te investeren in een mooie tuin, om het hele jaar lang van het buitenleven te kunnen genieten. De tuinhaard heeft de afgelopen jaren een opmars gemaakt en inmiddels is de tuinhaard dé musthave onder tuinliefhebbers. Een tuinhaard verschilt in principe niet veel van een open haard, maar er zijn wel veel verschillende uitvoeringen van een tuinhaard. In dit artikel gaan we in op de tuinhaarden en buitenkachels die met hout gestookt worden.

Openhaard voor buiten: de tuinhaard is trending

Welke soorten open haarden voor buiten zijn er?

Er zijn verschillende houtgestookte open haarden voor buiten. Er zijn inbouw tuinhaarden voor onder een overkapping, vrijstaande ingebouwde tuinhaarden, vrijstaande tuinhaarden zonder ombouw, vuurkorven en houtkachels. Al deze open haarden en kachels hebben één ding gemeen: ze kunnen allemaal met haardhout gestookt worden. De charme van een knisperend haardvuur en de heerlijke warmte die dit afgeeft spreekt velen aan, daarom zijn deze haarden over de jaren heen steeds populairder geworden.

Vuurkorf met haardvuur

Hoe moet je houthaarden en kachels voor buiten stoken

Net zoals een open haard voor binnen, wordt een houthaard voor buiten gestookt met openhaardhout. Om haardhout efficiënt te laten branden is de Zwitserse methode een veel gebruikte methode. Je gebruikt hiervoor haardhout en aanmaakblokjes of houtsnippers. Leg twee of drie blokken hout naast elkaar, met de bast naar boven. Houd enige ruimte tussen de blokken zodat het vuur de kans kan krijgen om zich te verspreiden. Leg hier kruislings nog twee à drie blokken hout bovenop. Leg een paar houtsnippers of aanmaakblokjes bovenop het ‘torentje’. Deze steek je vervolgens aan. Zorg ervoor dat de luchttoevoer volledig geopend is. Zodra het hout heet is geworden en goed begint te branden, verminder je de zuurstoftoevoer, tot deze tot een minimum is beperkt. Hierna kun je genieten van jouw zelfgestookte haardvuur.

Hoe de openhaard of kachel aanmaken?

Hoe kun je voordelig tuinhaarden stoken?

Heb je ook een tuinhaard? Dan wil je deze natuurlijk het liefst zo voordelig mogelijk stoken. Deze vier tips helpen je om zo voordelig mogelijk haardhout te stoken.

  1. Het ovengedroogd openhaardhout van Golden Flame staat bekend om zijn gelijkmatige en lange brandduur. Bovendien is vrijwel al het brandhout van Golden Flame FSC®-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat haardhout met dit keurmerk volgens duurzame milieu- en sociaal economische richtlijnen wordt geoogst en beheerd. Dit haardhout kan overigens wel tegen een regenbuitje: de houtvezels zijn door de droogmethode zo droog geworden dat deze nauwelijks meer vocht opnemen. Deze houtblokken kunnen dus goed buiten bewaard worden. Dit ovengedroogde haardhout is dan ook van zeer goede kwaliteit en daarom uitermate geschikt om voordelig mee te stoken.
  2. Maak voor het aansteken van een vuur gebruik van houtsnippers of aanmaakblokjes. Mocht je dit nog nooit geprobeerd hebben: dit maakt je leven echt een stuk makkelijker. Met houtsnippers en aanmaakblokjes kun je heel eenvoudig jouw houtblokken aansteken. Dit kost minder tijd en zorgt voor een evenwichtig haardvuur met een mooi vlammenspel.
  3. Ga in plaats van haardhout eens voor houtbriketten: deze zijn zeer energiezuinig en leveren een evenwichtig en mooi vlammenspel. Houtbriketten zijn gemaakt van zaagsel wat is overgebleven na zagen in een houtzagerij. Dit zaagsel is zonder bindmiddel onder hoge druk samengeperst, waardoor het een milieuvriendelijk product is. Houtbriketten staan bekend om hun lange brandduur en schone verbranding. Let er wel op dat houtbriketten droog bewaard blijven, ze houden namelijk niet zo van vocht.
  4. Stook geperste houtblokken (ook wel houtbriketten genoemd) ook eens in combinatie met haardhout. Voeg de briketten toe op het moment dat het haardhout al goed brandt. Hierdoor krijg je maximaal rendement uit je haardvuur, en blijft je vuur langer en gelijkmatiger branden.
Cor Dees